1 Mayıs 2015 Cuma

TRAFİK OLAYLARI VE BİZ

TRAFİK OLAYLARI VE BİZ
     İsmail KARA
      Ülkemizde günde ortalama 12 kişinin öldüğü, 555 kişinin yaralandığı trafik olaylarında son on yılın bilançosu oldukça ağır.
      Dikkat ederseniz “trafik kazaları” demedik. Çünkü, kaza ile olay arasında önemli bir farklılık var. Kaza; kimsenin el ayak ve iradesi olmadan meydana geliyor. Uzmanlar trafik olaylarının ancak % 5’inin kaza tanımına girdiğini, % 95’inin ise kişisel nedenlere dayalı olduğunu belirtiyorlar. Bu kişisel nedenlerin başında da;
      -Uykusuz veya alkollü araç kullanma,
      -Trafik kurallarına, işaret ve levhalarına uymama,
      -Aşırı sürat,
      -Hatalı sollama geliyor.
      Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre son on yılda (2004-2013) meydana gelen trafik olaylarında;
      *42.447 kişi öldüğü,
*2.026.986 kişi yaralandığı,
      *9.553.227 liralık maddi hasar meydana geldiği belirtiliyor. Aslında, burada belirtilen ölü sayısı, olay anında ölenlerin sayısıdır. Yaralanıp sonradan ölenler bu kayıtta yer almıyor. Olay anında ölenlerin % 50’si kadar da yaralılardan daha sonra öldüğü birçok açıklamada yer aldığına göre bu rakama % 50 eklediğimizde ölü sayısı; (42447+21223=)63.670 kişi dolayına çıkıyor.
       Nüfus sayımlarına göz attığımız zaman görürüz ki, bu rakamlar orta büyüklükteki birçok şehir merkezi nüfusuna eşittir. Yani on yılda bir şehrin nüfusu kadar insanımız trafik kurbanı oluyor.
       Savaşlarda bile bu kadar çok insan ölmüyor. Ben bir dergide her ay trafik olaylarını yazıyordum ve o sayfaya Trafik Meydan Muharebesi  adını vermiştim. Gerçekten pek çok savaşta böylesi zayiat olmamıştır. Örneğin 4 yıl süren İstiklal Savaşında 9.137 şehit verilmiştir (ki bu trafikte iki yılda verilen ölü sayısının bile altındadır).
       Peki, bunu nasıl önleyecek ve bu zayiatı en aza nasıl indireceğiz?
       Kısmen caydırıcı olmakla birlikte cezai önlemler yeterli olmuyor. Olay, ancak insanların kafasında biter. Bu da iyi bir eğitimle sağlanır. Kişi yaptığı, yapabileceği trafik olayı ile nelere yol açabileceğini kafasına iyice yerleştirmelidir.
       Kendine, ailesine; ölüm, yaralanma, ilelebet sakat kalma ve büyük maddi kayıplar verebildiği gibi, hiçbir suçu olmayan başka masum insanlara da aynı zararları verebilmektedir.

       Değerli vatandaşlarım kullandığınız araç çocuk oyuncağı değildir. Her zaman dikkatli olun! Canınıza, ailenize, malınıza sahip çıkın! Başka masum insanların da zararlarına sebep olmayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder