1 Ocak 2015 Perşembe

EMEKLİLER VE 2014

     EMEKLİLER VE 2014

                                                                                 ---İsmail KARA---
      Bir yıl daha çekip gitti. Geride bıraktığı iyi, kötü çok şeyler var. Bunlar arasında milletvekili maaşlarına yapılan çok yüksek oranlı ve emekli maaşlarına yapılan çok düşük oranlı zamlar da yılın unutulmazları arasında yerini aldı.

      Başta devlet kurumu TUİK, fiyat artışları ve enflasyon bilgileri verse de, doğru olmuyor. Çünkü kurum, siyasi erkin isteklerine göre hareket etmek zorunda kalıyor. Kurumun öne sürdüğü enflasyon oranı güya % 8.96 gibi bir rakam… Oysa, görünen köy hiç de öyle değil…Enflasyon açısından dünyanın en kötü 141.ülkesi olduğumuz da yapılan açıklamalar arasında yer aldı.

      Geçtiğimiz 2014 yılında da, dar gelirliler; gelire göre yüksek seyreden fiyat artışları, yani enflasyona yenik düştü. En çok da emekliler ezildi. Hayvansal ve tarımsal gıda ürünlerinin fiyatları zapt edilemedi, atletler gibi fırladı. Seçilen vekillerinin bir eli yağda, bir eli balda iken, emekliler ve diğer dar gelirliler; et, süt, yoğurt, peynir, zeytin, meyve ve benzerlerini daha az yemek zorunda kaldılar. Bunların çoğunun fiyatı, en az yüzde yüz arttı. Doğalgaz zamları da şu soğuk kış günlerinde ısınmamızı engelliyor. Hepimiz tüketiciyiz ve azıcık dikkat eden herkes bunları görebiliyor.

      Rahmetli şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın yazdığı “Emeklilere Gazel” adlı şiiri, sanki bu günler için yazılmış. Gelin hep birlikte okuyalım;
*
Elde yok, avuçta yok, tamtakır emekliler
Çekiyor tevekkülle “ya sabır” emekliler.

Borç gırtlağı aşınca, zamlara bakıp bakıp
Göbek atıp oynuyor şen şatır emekliler.

Halini anlayan yok, derdini dinleyen yok
Hicranını göklere anlatır emekliler.

Dili varıp söylese nasıl yaşadığını;
Mezardaki ölüyü ağlatır emekliler.

Bilirim; her devirde nasibiniz daima
Ya kırk satır oldu ya kırk katır emekliler.

Emekli olmaya gör; böyledir kahpe dünya
Mutlak gelen gideni aratır emekliler.

Çektiğiniz çileyi anlatabilmem için;
Yetişmez, yazsam daha bin satır emekliler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder