13 Ağustos 2014 Çarşamba

AİLE BAĞLARI

AİLE BAĞLARI
                                                                                        İsmail KARA
Tüm dünya insanları, “Aile bağları” ile birbirine bağlıdır. Bazı ailelerde bu bağ oldukça güçlü, bazılarında belli süreye kadar güçlü, bazılarında ise oldukça zayıftır.
Yalnız insanlar arasında değil, bazı hayvanlarda da “Aile bağları” daha kuvvetlidir. Ana, baba evlâtları için büyük fedakârlıklar gösterir, evlâtları ise onlardan kolay kolay kopmazlar.
Türk insanları arasında aile bağlarının, tarihler boyunca genelde son derece güçlü olduğu bir gerçektir. Anne ve babanın çocuklarına olan sevgisi, ömür boyu sürerken; çocukların da anne ve babalarına olan sevgi ve saygısı aynı şekilde devam eder. Tabii ki, bu durum ve tutum bütün hısım ve akrabalar arasında da yaygındır.  
Aile bağlarındaki bu güç, aileleri hep başarılı kılar. Yalnız aileleri değil,
hısım ve akrabadan oluşan daha geniş kitleleri de başarıdan başarıya koşturur. Hani ne demiş atalarımız; “Bir elin nesi var, iki elin sesi var”.
Burada bir inceliğe dikkat edelim; sevgi ve saygı… Esas güç işte bu kavramlarda gizlidir.
İnsan sevdiğini ve saydığını kıramaz, üzemez, incitemez. Onun için benim özlü bir sözüm var o da şu; “Sevgidir her şeyin başı, onu her yere taşı!”. Sevgi ve saygının güçlü olduğu ortamlarda, bence hiçbir kötülük barınamaz. Sizce de öyle değil mi?
Batılı ülkelerde aile bağları, bizdeki kadar güçlü değil. Onlar, belli bir yaşa (18 gibi) gelince çocuklarını yuvadan uçururlar.
 “Anneler Günü”, “Babalar Günü” gibi günler de bu yüzden oralarda ortaya çıkarılmıştır.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında “Soğuk Savaş” dönemi başlatılmıştır. Silah yerine başka yöntemler uygulamaya konulmuştur.  Güçlü ülkeler, diğer ülkelerde ajanları, casusları kanalıyla çeşitli entrikalar döndürür olmuşlardır.
Bize yapılan başlıca oyunlardan birisi, bizi kendilerine benzetmeye, aramızdaki sevgi ve saygı bağlarını zayıflatmaya çalışmalarıdır ve bu çalışma hâla sürdürülmektedir.
Anaya, babaya saygı İslam Dininden önceki dinlerde emredildiği gibi,
İslam Dinine göre de emrolunmuştur. Hz.Muhammed Mustafa, ana ve babaya saygısızlığın en büyük üç günahtan biri olduğunu ifade etmiştir. Sözü uzatmayalım, sevgi ve saygı dinin de temelidir.
Gerek aile içinde, gerekse yaşadığımız toplum içinde; sevgi ve saygıda kusur etmemeliyiz.
Biz kendine has bir milletiz. Ne batılının, ne de başkalarının olumsuz davranışlarını benimsemek, kesinlikle yanlıştır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder