6 Mart 2014 Perşembe

VERGİ HAFTASI VE İNÖNÜ

VERGİ HAFTASI VE İNÖNÜ

                                                                                                                                    İsmail KARA
Her yıl mart ayının ilk haftası, Maliye Bakanlığı gelir idarelerince, adeta bir bayram havası içinde kutlanır.
Vatandaşlarımıza ve vergi ödemekle yükümlü olanlara (mükelleflere) “verginin önemi” üstüne çeşitli mesajlar verilir.
Vergi bence en basit bir şekliyle şöyle tarif edilebilir; vatandaşların devlet yönetimine ve ülke hizmetlerine katılım payıdır. Bir bakıma, kazanca göre verilen “zekât” dan pek farklı değildir.
Vergiler olmasa, devlet hizmetlerini veremez. Çok az sayıdaki ülkede, devletin vergi dışında yeterli gelir kaynakları vardır ve oralarda ya hiç vergi yoktur, ya da çok düşük oranlardadır.
Vergi deyince de aklımıza en çok gelir ve kurumlar vergisi gelir.
Gelir vergisi, gerçek bağlamda her yıl mart ayında kişisel gelirlere dayalı olarak verilen beyannamelere göre tahahkuk ettirilir (hesaplanır) ve ödenir. Kurumlar vergisinin beyan ayı ise nisan ayıdır. Kurumlardan maksat, ticaret şirketleri ve benzeri kuruluşlardır.
Bunların dışında her gün ödediğimiz bazı vergiler de var. Örneğin KDV (Katma Değer Vergisi)… Satın aldığımız ürünlerin hemen hemen tamamı için ödenen bedele KDV de dahildir. Ya da başka tüketim vergileri öderiz.
Yukarıda verginin zekâttan farklı olmadığını söylemiştik. Bu sebeple vergi ödemek bir vatandaşlık borcu olduğu kadar, kutsaldır da…
Ben de Maliye Bakanlığında vergi memurluğundan başlayarak, bazı görevlerde bulundum.
Bugün Selanik Caddesinde bulunan Çankaya Vergi Dairesinin bir zamanlar değerli bir mükellefi vardı; İsmet İnönü… Merhum İnönü’yü ve eşi Mevhibe hanımı, orada bizzat gördüm. Verginin kutsiyetine inanan İnönü vergisini vergi dairesine bizzat gelerek kendi eliyle öderdi. Ben bunu hiç unutmuyorum ve de unutamam.
Gönlüm ister ki; vergi mükelleflerimiz ve tüm vatandaşlarımız (yasa koyucular ve maliyeciler dahil) İnönü gibi verginin kutsiyetine inansın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder