31 Ocak 2014 Cuma

YAŞAM VE ÖLÜM

YAŞAM VE ÖLÜM

İnancımıza göre herkesin ilâhi güç tarafından belirlenmiş bir ömrü vardır. Ömrün sonuna “vade” de denir. İnsanın eceliyle ölmesi bir yana, her hangi bir kaza ile ölmesinden sonra denir ki, “vadesi” buraya kadarmış… “Ecel geldi cihana, gayrisi bahane” denilerek önceden belirlenmiş olan ömrün, bir şekilde sona ereceği ifade edilir.
Bugün 70 yaşımdayım. Yakından tanıdığım birçok kişiler öldü. Benim gözlemime göre, ölen dost veya arkadaşlarım, ölmeden bir süre önce kendilerini bıraktılar. Yaşamdan henüz dünyada iken koptular. Bu kopuşun ardından kısa bir süre sonra da öldüler. Konuyla ilgili olarak bir hayli örnek verebilirim. O kişileri tanıyan diğer dost ve arkadaşlarım da eminim ki bu izlenimimi onaylayacaklardır.
Yaşam (hayat)= sevgidir. Dünyadaki her şeye karşı, hatta yaşama karşı sevginiz bittiği zaman; yolun sonu görünüyor demektir. Bu konuda bir bilgin ne diyor bakınız !












Yaşamak istiyorsak, yaşam sevgimizi bırakmayacağız.  Bir başka ünlü ise şöyle diyor; “Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz(Claude Pappear)
Yani pedalı çevirmeye devam edeceğiz.
Genellikle bizi bundan alıkoyan şeylerin başında stres gelir.
Çağımızın en kötü hastalığı strestir. Stres, insanın yaşama isteğini körleştirir, azaltır, yıpratır. Strese sürükleyen nedenlerin başında insanın birçok amacına erişememesi, etrafından beklediği ilgiyi görmemesi, beklemediği olumsuz davranışlarla karşılaşması ve benzeri pek çok şey sayabiliriz. Hayatta her istediğimizi olumlu sonlandırmak elbette mümkün olmaz. Bir atasözü şöyledir; “Hayatın onda biri yaptığın gibi, onda dokuzu kabul ettiğin gibidir”. Dolayısıyla olmayan istekler için dövünmenin de yeri yoktur.
Bazı insanlar ise, yaşlandıkça ölümü düşünürler. Bazıları ölüm korkusu ile kendilerini yıpratırlar. Sonuç belli, herkes bir gün mutlaka ölecektir. Bu korku içinde yaşamanın da anlamı yoktur.






Değerli dostlar, stresten uzak kalmaya gayret edelim. “Takma Kafanı” adlı bir şiirimin ilk dörtlüğü şöyledir;
Şu dünyanın derdi çoktur çekilmez,
Her olur olmaza takma kafanı!
Çok şeyden geçilir, candan geçilmez,
Her olur olmaza takma kafanı!
Ben yaşamı seviyorum, hem de her zaman… Sanmayın ki, çok güzel bir hayat sürüyorum, asla. Birçok sorunlarım var. En başta bu yaşa kadar, ekonomik yönden yüzüm hiç gülmedi. Öte yanını sayma!.. Daima gülümseyin ki, hayat da size gülümsesin! Ayna gibi…
Hepinize sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder