26 Eylül 2013 Perşembe

Dr.MÜJGAN CUNBUR VEFAT ETTİ

Dr.MÜGAN CUNBUR  VEFAT ETTİ

Dr.Müjgan Cunbur (12.01.1926-25.09.2013), Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesi’nden 1948 de mezun oldu.
Atatürk’ü çok seven ve sayan Cunbur, birçok sivil toplum kuruluşuna üye olmuş ve önemli katkılarda bulunmuştur. Ama en önemli katkıyı uzun süre görev yaptığı kütüphanecilik alanında vermiştir.
Dün tedavi gördüğü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayata veda etmiştir. Birçok konferansını dikkatle dinlediğim ve feyz aldığım
merhuma Allah’dan rahmet, tüm sevenlerine, öğrencilerine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

1952'de girdiği imtihanı kazanarak, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanesi'nde çalışmaya başlayan Cunbur, 1955'te Milli Kütüphane'ye nakledildi. 1965 yılında Milli Kütüphane Genel Müdürü olan Cunbur, 1976 da Kültür  Bakanlığı müşavirliğine tayin edildi. 1978'de müşavirlik kadrosuyla yeniden Milli Kütüphane müdür vekilliğine daha sonra kütüphane statüsünün başkanlığa çevrilmesi üzerine 1984'te Başkanlık görevine getirilen Cunbur, 1987'de emekliye ayrıldı. 
1960-1984 yılları arasında Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü'nde ek görevle öğretim görevlisi olarak çalışan, Kültür Bakanlığı'nca, Atatürk Kültür Yüksek Kurumu'nun kuruluş çalışmalarında görevlendirilen Cunbur, Yüksek Kuruma bağlı Atatürk Kültür Merkezi'ne 1984'ten itibaren asli üye seçildi. 
- "Atatürk ve Milli Kültür" kitabı iki kere basıldı
Cunbur, Türk Kütüphaneciler Derneği, Türk Dil Kurumu, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, Türk Kadınları Kültür Derneği, Milli Kütüphaneye Yardım Derneği, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma Derneği, Türk Folklor Araştırmaları Kurumu gibi derneklerde üyelik yaptı. Cunbur'un kitaplarından "Karacaoğlan-Hayatı ve Şiirleri" Tarsus Belediye Başkanlığı'nın 5 Altın ödülünü kazandı,  "Atatürk ve Milli Kültür" Sakarya Valiliğince başarılı öğrencilere ödül olarak verilmek üzere 2006'da iki kere basıldı. 
Adı 2007 yılında Milli Kütüphane Büyük Okuma Salonuna verilen Cunbur'un, Türk Kadın Yazarlar Bibliyografyası, Fuzüli Hakkında Bir Bibliyografya Denemesi, Yunus Emre'de Namaz, Yunus Emre'nin Gönlü, Atatürk ve Milli Kültür gibi çok sayıda eseri bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder